Gerda Bos

Coach voor professionele en persoonlijke ontwikkeling

heb het lef je passie aan te wakkeren

Publicaties van Gerda Bos

Hieronder vind je boeken en artikelen waaraan ik heb bijgedragen. De artikelen zijn verschenen in diverse vakbladen, zoals CoachlinkMagazine, in Libelle Balans en in de Flair. Een aantal artikelen verscheen in het blad of op de website van Management Support. Het artikel over outplacement is te lezen via www.Finler.nl.

Omarm groei en word jezelf

In ons leven kennen we allemaal fases die pijnlijk zijn. Een baan die verandert, geliefden die uit ons leven verdwijnen, ziekte... We reageren allemaal verschillend op tegenslag, omdat ieder een eigen historie en karakter heeft. Toch staan we allemaal voor dezelfde opgave: omarmen wat op ons pad komt. Of we het nou leuk vinden of niet. Mensen die hun eigen kwetsbaarheid en  menselijkheid hebben leren omarmen lijken dat het beste te kunnen. Maar hoe doe je dat? Eigenlijk begint alles met liefde voor jezelf. Jezelf de tijd en aandacht gunnen om jezelf helemaal te leren kennen. Ook die hoekjes die je zelfs voor jezelf liever verborgen houdt. En jezelf vervolgens de ruimte geven om te helen wat je ooit verwondde. In het artikel 'Omarm groei en word jezelf' probeer ik je mee te nemen in dit proces. Ik schreef het artikel voor Management Support.

Lees of download het artikel in pdf.

Herken jij je onderstroom in je reacties naar anderen? -over triggers, bewustzijn en verantwoordelijkheid-

In ieder gesprek neem je je psychologische 'bagage' mee en dat is zichtbaar en voelbaar in je reacties naar anderen. Dat zorgt soms voor frustraties bij jou of bij de ander. Leer daarom je eigen 'onderstroom' te kennen én herkennen. Zodat je er makkelijker mee om kunt gaan! In dit dit artikel vind je de uitleg over je wat er -in jou- allemaal invloed heeft op jouw reacties naar anderen en hoe je daar meer grip op kunt krijgen. Het artikel werd gepubliceerd in Management Support. 

Lees of download het artikel in pfd.

Verhoog de motivatie van je team

Een goede sfeer op het werk, de steun van je manager ervaren, feedback krijgen en mogen geven, ruimte hebben om de dingen op jouw manier te mogen doen zijn allemaal elementen die energiegevend kunnen zijn. Daar kun je als teamleider veel aan bijdragen. Dit artikel geeft allerlei praktische tips voor de teamleider om de motivatie in je team hoog te houden. Ik schreef het artikel voor Management Support na een brainstorm tijdens de training Teamleider Secretariaat in de zomer van 2024. Nogmaals dank, enthousiaste deelnemers!

Lees of download hier het artikel in pdf.

Ik voel me niet gehoord! Ken je dat gevoel?

We voelen ons gehoord als de ander heeft laten weten dat hij onze integriteit en menselijkheid gezien heeft, ons serieus neemt. Zelfs als hij ons 'nee' moet verkopen of feedback voor ons heeft. Luister jij altijd echt naar anderen? Geef jij ze het gevoel dat je ze echt hoort? Dat kan eenvoudig door ze als het ware geruststellend -met vriendelijke woorden- een hand op de schouders te leggen. Lezen hoe? Onderstaand blog schreef ik voor Management Support. De layout is niet perfect, zoals bij een artikel voor een blad, maar misschien heb  je iets aan de inhoud;).

Lees of download hier het artikel in pfd.

Gun jezelf en anderen een spontaan gesprek

Spontane gesprekken met anderen leveren ons vaak energie op. We hebben even contact gehad op een verrassende manier. Dat kan op het werk, in de supermarkt of met de buren. Leren hoe je spontaan contact maakt met anderen? Lees dan bijgaand artikel dat ik schreef voor Management Support.

Lees of download hier het artikel in pfd.

Laat jezelf bloeien door je tuintje op orde te houden

Stel je voor dat je een tuintje om je heen hebt gemaakt waarin het heerlijk ontspannen is. Als je te veel voor anderen zorgt, komt de zorg voor je tuintje in het geding. Voor je het weet bent je je fijne tuintje kwijt. Zo gaat het ook als we het welzijn of de wensen van anderen voorrang geven op die van onszelf. Dan komt ons eigen welzijn in het geding. Zorg goed voor je tuintje, dan zorg je goed voor je welzijn. Met als gevolg dat je er stabiel kunt zijn voor anderen! Ik schreef er een artikel over voor op de website van Management Support.

Lees of download het artikel in pdf.

Word jij ook zo moe van jezelf?

Ik heb zin in een wandeling, maar werk toch even door. Later pak ik een stuk chocola uit de koelkast, terwijl ik me voorgenomen heb minder te snoepen. Doe jij ook vaak dingen die je eigenlijk helemaal  niet wilt doen? Ontdekken wat de oorzaak is? En weten wat je eraan doet? In bijgaand artikel beschrijf ik de wijze aanpak van de Acceptance & CommitmentTherapy (ACT). Het artikel werd gepubliceerd in het blad Management Support.

Lees of download het artikel in pfd. 

Blijf relaxed in de chaos van alledag

Wil je begrijpen wat er in je brein gebeurt bij stress? En wil je meer grip? Als je je brein fit houdt, ben je in staat de beste versie van jezelf te zijn. Onderstaand artikel werd gepubliceerd op de website van Management Support.

Lees of download het artikel in pfd.

Begrijp jij je eigen emoties? 

Wil je begrijpen waarom er familieconflicten ontstaan na een overlijden of waarom mensen zich tijdens een verandering ineens als haantjes of klagers gedragen? Of merk jij ook dat je irritaties van je werk afreageert op je gezinsleden of geliefde? Ontdek dan welke dynamieken en emoties een rol spelen.

Lees of download het artikel in pdf.

Flair: De juiste balans, zo scheid je werk en privé en vind je rust voor de leuke dingen

Voor Flair 11, die uitkwam op 15 maart 2023, werd ik geïnterviewd om bij te dragen aan hun 'dossier' over de juiste privé-werkbalans. In het artikel vind je allerlei ervaringen, toelichting en tips. Het werd geschreven door Yvette Bax. Onderstaand vind je de link naar het artikel inclusief de zelfhulpoefeningen. Zo kun je nagaan wat voor jou het meest belangrijk is.

Lees of download het artikel in pdf. 

Als anderen jouw grenzen proberen te verleggen

Doe jij anderen graag van nature een plezier? Merk je dat je meer tijd voor jezelf of voor je eigen werk of gezin over zou willen houden? Krijg dan door hoe anderen je voor hun karretje proberen te spannen! Met praktische tips wat je eraan kunt doen. Dit artikel werd gepubliceerd op de website van Management Support.

Lees of download het artikel in pfd.

Stop met piekeren, begin met radicaal accepteren

Soms moet je dealen met dingen in je leven of op je werk, waar je geen invloed op hebt. Je kunt het dan niet fiksen en piekeren heeft geen zin. 'Radical Acceptance' is misschien wel de enige manier die je ermee helpt om te gaan zonder gefrustreerd te raken. Weten hoe? In dit artikel beschrijf ik de 10 stappen van Radiale Acceptatie. Het artikel werd gepubliceerd in het blad Management Support.

Lees of download het artikel in pfd.

Met deze tips werk je beter samen met je hoogsensitieve collega's

Gemiddeld is één op de vijf collega's hoogsensitief. Wil je begrijpen wat de waardevolle eigenschappen zijn waarmee jouw hoogsensitieve collega's bijdragen aan jullie team? De tips laten zien hoe jij bij kunt dragen aan een prettige werkomgeving en het werkplezier en de vitaliteit van je hoogsensitieve collega's! Lezen? 

Lees of download het artikel in pdf.

(Hoog)sensitief? Zo word je minder gevoelig voor afwijzing en durf je vaker jezelf te zijn

Veel (hoog)sensitieve mensen zijn sterk gericht op de belangen van de groep waar ze onderdeel van zijn. De groep waar ze ook graag bijhoren. Daarom zijn ze gevoelig voor tekenen van afwijzing die hen het gevoel kunnen geven dat ze niet oké zijn of dingen niet handig doen. Bijgaand artikel schreef ik tijdens de ontwikkeling van de training Zelfverzekerd omgaan met hoogsensitiviteit. Ik las het boek 'Prikkels bijten niet' van Saskia Klaaysen over hoogsensitieve mensen die naast rust ook een grote prikkelbehoefte hebben. Saskia Klaaysen besteed in haar boek ruim aandacht aan afwijzingsgevoeligheid. Dat inspireerde me tot het volgende artikel.

Lees of download het artikel in pfd. 

Hoogsensitief? Denk aan jezelf

Als je wilt weten of je hoogsensitief bent, geeft onderstaand artikel je inzicht. Het maakt je trots op je toegevoegde waarde en je herkent vast en zeker ook wat valkuilen. In 2022 geef ik, in samenwerking met Management Support, een aantal trainingen speciaal voor (hoog)sensitieve mensen: Zelfverzekerd omgaan met (hoog)sensitiviteit. Kijk op managementsupport.nl/hoogsensitiviteit voor meer informatie. Tijdens de training krijg je veel inzichten en tips hoe je makkelijker 'bij jezelf' kunt blijven.

Lees of download het artkel in pdf.

Je deed wat je kon met de kennis die je op dat moment had

Het is niet eerlijk om onszelf vanuit  het nu te veroordelen voor eerdere missers. We maken namelijk allemaal verkeerde inschattingen in ons leven en daar leren we van. Als je intentie goed was, mag je erop vertrouwen dat je deed wat je kon met de kennis die je op dat moment had. Dus weg met spijt en schaamte! Verder lezen?

Lees het volledige artikel op de website van Management Support of download het artikel in pdf.

De kunst van actief luisteren -niet verdedigen, maar verbinden-

Ieder mens wordt graag écht gehoord en gezien. Begin daarom zelf met de verbinding maken door de ander écht te horen. Onderstaand artikel schreef ik op verzoek van Management Support. Met praktische tips en voorbeelden.

 Lees het volledige artikel op de website van Management Support of download het artikel in pfd.

Luister je naar jezelf of kijk je naar anderen

Durf jij te vertrouwen op je eigen waarneming, gevoel en observatie of luister je onbewust naar de meest dominante of extraverte persoon in je omgeving? In bijgaand artikel geef ik je aan wat de winst is als je beter op jezelf leert vertrouwen.

Lees het volledige artikel op de website van Management Support of download het artikel in pdf.

Je bent een rots in de branding, maar staat jezelf én anderen in de weg
  -ben je liever dienstbaar of gedienstig?-

Probeer je een goede collega, dienstverlener of ouder te zijn? En word je er ook weleens doodmoe van, omdat je de belangen van een ander voorrang geeft boven de verlangens van jezelf? Dan is dit artikel misschien iets voor jou. Management Support publiceerde het o.a.op Facebook. Ik laat graag een lezer aan het woord: 'Wat een bijzonder, prachtig artikel! Ik herken mij hierin als oudste van een groot gezin. Het dienstbaar en gedienstig zijn, het scannen van de mensen waar ik voor en mee werk. De laatste jaren ben ik ook meer voor mezelf en mijn geluk opgekomen. Gerda Bos heb ik een paar keer mee mogen maken als trainer van een workshop bij Management Support! Een mooi en warm mens. Bedankt voor het artikel!'

Lees het volledige artikel of bel of mail me om het artikel in pfd te ontvangen.

Gebruik boosheid en teleurstelling om innerlijk verlangen te ontdekken

Voel je regelmatig irritatie of teleurstelling en wil je weten hoe je ervan afkomt? Onderzoek dan je innerlijk verlangen. In onderstaand artikel, dat ik schreef voor Management Support, geef ik je praktische tips om te achterhalen wat je verlangen is en hoe je je wensen op een effectieve manier kunt overbrengen op anderen of jezelf.

Lees het volledige artikel of bel of mail me om het artikel in pfd te ontvangen.

Overprikkeling de baas: 3 tips voor rust in je brein

Heb je dat ook regelmatig, dat je brein moe voelt? Alsof je te veel hebt moeten schakelen? Heb je het gevoel dat je hoofd steeds voller wordt en jij steeds onrustiger? In onderstaand artikel geef ik 3 tips voor meer rust in je brein. Ik schreef het artikel op verzoek van Management Support.

Lees het volledige artikel of bel of mail me om het artikel in pdf te ontvangen.

Je gedrag in overeenstemming met je zelfbeeld? Vergeet het maar!

Geirriteerd reageren, terwijl je aardig wilt zijn. Op tijd naar bed willen en toch die Netflixfserie blijven kijken. Vaak gedragen we ons anders dan we zouden willen. Hoe komt dat en hoe krijgen we er grip op? In onderstaand artikel leg ik uit hoe vermoeidheid en tegenstrijdige gevoelens hun invloed uitoefenen. Ook geef ik je tips hoe je meer grip kunt krijgen dan je soms ervaart, zodat je vaker de beste versie van jezelf bent!

Lees het volledige artikel op LinkedIn of bel of mail me om het artikel in pfd te ontvangen.

Ook introverte mensen kunnen goede inbrekers zijn tijdens vergaderingen

Pieter Baken interviewde me over mijn Workshop 'Introversie als kracht'. Dit artikel geeft een aantal praktische tips hoe je als introvert meer zichtbaar wordt op een manier die bij je past. Zo draagt jouw kennis, ervaring en nuance bij aan jullie -doordachte- teambeslissingen.

Lees het volledige artikel

Artikelen met tips voor tijdens de Coronatijd - houd je stresslevels zo laag mogelijk!

Voor velen van ons loopt alles anders dan anders. Thuiswerken met kinderen om je heen. Of juist afgesloten van je collega's in je eentje thuis werken. Of misschien wel langere diensten draaien omdat er ineens zoveel werk te verzetten is. Daarnaast maken we ons zorgen. Wat voor gevolgen heeft deze tijd voor mij als mens of als werknemer? Om in deze tijd goed voor jezelf te zorgen en je stress zo goed mogelijk te managen schreef ik een aantal artikelen voor Management Support, die ik graag met jullie deel.

Lees het artikel: Grijp deze crisis aan om je brein te sparen, minder je mobiele telefoongebruik.
Lees het artikel: Eerste hulp bij angst en zorgen: zo breng je jezelf tot rust.
Lees het artikel: Krijgen wat je écht wilt? Stel jezelf dan deze vragen. Onderzoek je emoties en spreek je verlangen uit!
Lees het artikel: Sportschool dicht? Zo doe je gratis aan yoga, tai chi, mindfulness en meer.
Lees het artikel: 10 Manieren om weerstand tegen verandering te doorbreken.

Authentiek Leiderschap: hoe scoor jij?

Velen van ons werken samen met anderen of zijn afhankelijk van diverse collega's, afdelingen of externe partijen. Daarom is het nodig dat we anderen op een prettige manier kunnen beïnvloeden. Zo kunnen we leveren wat we afgesproken hebben en zijn we tevreden over onze productiviteit. Je hebt het meeste invloed als je je authentiek opstelt. Maar wat kenmerkt dan een authentiek mens? En hoe herken je authentiek leiderschap? Daarover gaat het artikel dat ik voor Management Support schreef. Onder de eerste link vind je het artikel in pdf zonder reclamebanners. De tweede link brengt je naar het artikel op de website van Management Support.

Lees het volledige artikel

Lees het artikel op de website van Management Support

Authentiek: kwetsbaar, maar niet mee te sollen

In dit interview door Maaike Tindemans beschrijf ik hoe je voor steeds duidelijker gedrag kunt kiezen. Doordat je jezelf beter leert kennen en (h)erkennen, heb je eerder door wat je nodig hebt. En als je weet wat je waard bent, durf je te vragen om wat belangrijk is.

Lees het volledige artikel

Waarom bij coaching de reality-check wordt ingezet

Coaching wordt regelmatig ingezet als mensen op een tweesprong staan. Door een organisatieverandering of een wijziging in taken kunnen we het gevoel krijgen dat de baan die we doen niet meer optimaal bij ons past. Als je ervoor kiest om dat te onderzoeken is het handig een reality-check in te zetten. Onderstaand de link naar het artikel dat ik schreef voor Menea. Ik ben jarenlang in dienst geweest van Menea en werk nog steeds samen met Menea.

Lees het volledige artikel

Vergroot je werkgeluk!

Je kunt pas echt optimaal functioneren als je plezier hebt in wat je doet. Soms lukt dat niet. Dan is het goed te weten dat je zelf flink kunt bijdragen aan je werkgeluk. In onderstaand interview met Onno Hamburger, Roos Woltering en mijzelf werkt Lonneke Gillesen onze praktische tips helder uit. Verschillende onderwerpen komen aan de orde, zoals 'Houd je brein positief, stel grenzen en neem regie, breid je autonomie uit, durf om hulp te vragen, ken jezelf en durf je ruimte in te nemen'.

Lees het volledige artikel

De kracht van zacht - 8 tips voor als je je kwetsbaar voelt

Ieder mens heeft behoefte aan verbinding, aan écht contact. Aan begrepen en gezien worden. Dat vraagt van onszelf dat we onze kwetsbaarheid onder ogen zien. Dat we luisteren naar onszelf als we ons kwetsbaar voelen én dat we ons kwetsbaar opstellen. Maar dan ligt de kans op een afwijzing op de loer. Hoe pak je dat aan? Onderstaand blog met acht tips schreef ik voor Management Support.

Lees het volledige blog

Overtuigend onderhandelen door krachtig taalgebruik

Onderhandelen doen we veel vaker dan we denken. Onderhandelen vraagt om een krachtige houding, oogcontact en duidelijke taalgebruik. In bijgaand artikel 'Leer krachtige taal gebruiken bij onderhandelingen' geef ik twee praktijkvoorbeelden van hoe succesvol onderhandelen in de praktijk van alledag op het werk er uit kan zien.

Lees het volledige artikel

Blijf je brein de baas bij stress

Ik geef al een paar jaar de workshop 'Blijf je brein de baas bij stress'. Een van de deelnemers was publiciste Muriël Kleisterlee. Zij schreef er een artikel over in Management Support. Het geeft een goede samenvatting van de workshop en bevat veel tips.

Lees het volledige artikel

Blijf op de bodem van je stresspiramide

Wil je begrijpen wat er in je hersenen gebeurt als je stress ervaart én wil je leren relaxed te worden en te blijven? Lees dan onderstaand artikel. Het werd in Coachlink Magazine gepubliceerd.

Lees het volledige artikel

Van geconditioneerde overlevingsstrategie naar leren als keuze

Als kind leren we welk gedrag wel en niet van ons wordt verwacht. We passen ons aan door overlevingsstrategieën aan te leren. Zo ontwikkelen we onze kwaliteiten. In de loop van ons leven komen we erachter dat onze overlevingsstrategieën ook tegen ons werken. Dan staan we voor de keuze of we opnieuw durven leren, om beter tot ons recht te komen! Coachlink Magazine publiceerde mijn artikel hierover.

Lees het volledige artikel

De rebel en de luie dame - ruimte geven aan tegenstrijdige gevoelens in jezelf

In de loop van mijn leven ben ik me bewust geworden dat ik uit allerlei delen besta. Deze delen hebben hun eigen verlangens en emoties en drukken hun eigen stempel op wie ik ben. Als je jezelf toestaat alle delen er te laten zijn, word je steeds meer jezelf. En word je steeds milder naar anderen... Coachlink Magazine publiceerde mijn artikel hierover.

Lees het volledige artikel

Feedback met de grammafoonplaatmethode, houd het helder en begrensd

Feedback is nodig om je gedrag aan te kunnen passen aan de verwachtingen van je omgeving. Als leidinggevende hoort het bij je taak om feedback te geven, hoe verdedigend een medewerker zich ook opstelt. In onderstaand artikel geef ik aan hoe je je boodschap kunt overbrengen aan een medewerker die zich aanvallend en verdedigend opstelt. Het artikel werd gepubliceerd in Management Support.

Lees het volledige artikel

LEF: Liever Eerst Feiten

Mijn oud-werkgever EMC, vierde haar 30-jarig bestaan en vroeg me om samen met hen iets te schrijven over de LEF-methode, die ik in 2001 ontwikkelde toen ik bij hen werkte. Dat heb ik graag gedaan, omdat de LEF-methode zich is blijven ontwikkelen en omdat de methode nog steeds mensen helpt om te leren wat ze graag willen doen. In bijgaand artikel lees je hoe de LEF-methode wordt toegepast bij het aanleren van commercieel gedrag. Je zult zien dat je het op alle (werkgerelateerde) vaardigheden kunt toepassen. Het artikel is gepubliceerd in de jubileumuitgave van EMC: DERTIG jaar leren met zichtbaar resultaat.

Lees het volledige artikel

Introvert of extravert: zorg voor respectvolle feedback

In dit blog werk ik een voorbeeld uit hoe onbegrip tussen introverte en extraverte collega's tot misverstanden kunnen leiden. Daarnaast geef ik praktische tips hoe je deze misverstanden kunt voorkomen.

Lees het volledige blog

De stille kracht van introversie

We leven in een wereld waarin extravert gedrag de norm is. We moeten voor onszelf opkomen, laten zien wat we toevoegen en onze mening laten horen. Dat is voor extraverte mensen meestal geen probleem. Maar voor introverte mensen ligt dat anders. Gelukkig hebben zij andere talenten die minstens zoveel toevoegen. Geinteresseerd? Lees dan onderstaand artikel dat ik schreef voor Management Support.

Lees het volledige artikel

Werkdruk de baas

De kranten staan er vol van. Veel mensen in Nederland ervaren een hoge werkdruk. Hoe blijf je gezond en energiek in een drukke werkomgeving? Daarover schreef ik twee artikelen voor het blad Management Support. Het eerste artikel heet: Durf fouten te maken. Het tweede artikel heet: Zonder stress naar minder stress. Onderstaand vind je de link naar beide artikelen.

Lees het volledige artikel: Durf fouten te maken.

Lees het volledige artikel: Zonder stress naar minder stress.

Menselijk Managen

Leidinggeven is voor de één een leuke uitdaging, terwijl de ander er niet aan moet denken. Hoe geef je leiding op een duidelijke en menselijke manier? Hoe laat je anderen groeien en presteren? En ook: hoe houd je zelf het hoofd boven water in de positie tussen team en management?

Lees het volledige artikel en bekijk de afbeelding van het Situationeel Leiderschapsmodel die is weggevallen in het artikel.

Teamvergadering: gebruik de talking stick

Om het beste uit je team te halen is het belangrijk dat medewerkers elkaar kennen en vertrouwen. Dit artikel laat zien hoe je verbinding met je collega's krijgt door elkaar verhalen te vertellen over jezelf, je werk en je ervaringen. Dit artikel schreef ik samen met Edith de Wit voor Management Support.

Lees het volledige artikel

Outplacement als ondersteuning bij een nieuwe stap in je loopbaan

Outplacementbegeleiding helpt je bij het vinden van een nieuwe passende baan. Of het ondersteunt je bij de start van je ondernemerschap. Onder onderstaande link vind je een artikel waarin ik uitleg wat een outplacementtraject inhoudt en wat het je oplevert. Sinds medewerkers een transitievergoeding krijgen als ze uit dienst gaan, kan deze vergoeding worden ingezet voor outplacementbegeleiding. Je kunt bij mij terecht voor outplacementbegeleiding. Ik schreef het artikel op verzoek van Finler.nl.

Lees het volledige artikel

Grip op uw toekomst en Heb het LEF om die stap in je loopbaan wél te maken

Hoe bevlogen ben je nog in je werk? Wat vind je leuk? Welke vaardigheden wil je nog ontwikkelen? Wil je dit werk over 5 jaar nog doen? Vragen die te maken hebben met wie je bent en wat je wilt in je werk. Sta af en toe even stil bij je loopbaan. Lees hier hoe je dat kunt doen. Maak regelmatig een bewuste keuze: ik blijf doen wat ik doe of ik wil er uitdagende taken bij, ik ga voor die promotie of ik ik kies voor rust. Neem regie op je loopbaan en krijg grip op je toekomst. Dit artikel schreef ik voor het Vakblad van schoolleiders. Voor Management Support schreef ik over hetzelfde onderwerp het artikel: Heb het LEF, zo maak je wél die stap in je looopbaan.

Lees het volledige artikel Grip op uw toekomst

Lees het volledige artikel Heb het LEF, zo maak je wél die stap in je loopbaan

Jezelf profileren klinkt erger dan het is

Je kunt er niet meer omheen. Soms moet je laten zien wie je bent en wat je kunt. Anders geef je mensen niet de informatie die ze nodig hebben om gebruik te maken van jouw kennis en ervaring. Of je krijgt niet de klussen die je leuk vindt. Zoek daarom de manier waarop jij jezelf op een prettige manier kunt profileren. Miriam van Keulen-Pot en ik schreven er een artikel over in het blad Management Support.

Lees het volledige artikel

Lerend de stress te lijf

Vanwege bezuinigingen staat de beroepsgroep van GZ-psychologen voor grote uitdagingen. De werkdruk wordt opgevoerd, terwijl het aantal sessies per cliënt afneemt. Dit kan leiden tot veel stress. Hoe ga je om met zo'n stressvolle situatie? Hoe zorg je dat de energiebronnen groter zijn dan de energievragers? Vanuit een wetenschappelijke basis worden praktische tips gegeven. Deze zijn ook toepasbaar op andere werkgebieden en beroepsgroepen. Arjan van Dam en ik schreven er samen een artikel over voor GZ-Psychologie.

Lees het volledige artikel

Manage de verwachtingen - overtuigend communiceren op afstand

In een wereld van 'clouds', 'whatsapp' en 'Ipads' communiceren we vaker op afstand met elkaar en zien we elkaar minder vaak dan vroeger. Hoe zorg je ervoor dat je eigen planning niet in het geding komt als je afhankelijk van anderen bent? Hoe manage je consequent de juiste verwachtingen? Dit artikel werd gepubliceerd in Management Support.

Lees het volledige artikel

Veranderen met leiderschap en LEF

Hoe raken medewerkers gemotiveerd hun gedrag aan te passen aan organisatieveranderingen, bijvoorbeeld ten gevolge van een crisis? Door de juiste managementvaardigheden toe te passen, belemmeringen weg te nemen en het vertrouwen in eigen kunnen te vergroten, wordt de medewerker uitgedaagd om te experimenteren met nieuw gewenst gedrag. Dit artikel werd geplaatst in het blad Leren in Ontwikkeling.

Lees het volledige artikel

Loopbaanstappen met LEF

Waarom vind je het moeilijk het salaris te vragen dat bij je opleiding en ervaring hoort? Waarom wil je wel doorgroeien, maar durf je toch niet te solliciteren op die uitdagende functie? Waarom ga je niet solliciteren, terwijl je weet dat je ontslag steeds dichterbij komt? We kennen allemaal momenten dat we niet doen wat we eigenlijk willen doen. Het ontbreekt ons aan lef! Dit artikel werd gepubliceerd in de Ziekenhuiskrant.

Lees het volledige artikel

Waarom trainen niet leidt tot nieuw gedrag

Na een training vallen medewerkers toch vaak weer terug op het oude gedrag. Hoe komt dat?
Veel trainingen gaan niet verder dan het bieden van alternatieven voor je gedrag. 
De onderliggende overtuigingen worden daardoor niet veranderd! Samen met Leontien Bibo schreef ik dit artikel voor het blad Leren in Ontwikkeling.

Lees het volledig artikel

Schrijven met LEF

Als we een artikel, webtekst of informatiemail willen schrijven, stellen we dat vaak uit. De start is moeilijk en elke zin die we schrijven keuren we af voor hij goed en wel op het scherm staat. We zitten onszelf in de weg met gedachten als 'het lukt me toch niet' of 'anderen kunnen het beter dan ik'. Herken je dit? Samen met Judith Winterkamp schreef ik er een artikel en twee boeken over. In het boek Schrijven met LEF -de psychologische kant- lees je wat je tegenhoudt om aan de slag te gaan en krijg je allerlei tips en trucs om je lef te vergroten en gewoon te beginnen. In Schrijven met LEF -de praktische kant- leer je pakkend schrijven o.a. door de juiste structuur, woordkeuze en zinsopbouw te kiezen. Ook krijg je tips om zakelijke teksten meer prikkelend te formuleren. Het artikel werd gepubliceerd door Management Support, de boeken door B+B Vakmedianet.

Lees meer over het boek Schrijven met LEF -de psychologische kant-

Lees meer over het boek Schrijven met LEF -de praktische kant-

Lees het volledige artikel

Daten met je vaste partner

In 2007 verscheen mijn boek "Daten met je vaste partner" . Hierin beschrijf ik onder meer hoe je weer verliefd kunt worden op je eigen partner en je relatie nieuw leven kunt inblazen. Het boek werd uitgegeven door Uitgeverij De Zaak en is niet meer verkrijgbaar.

 

Doe het Zelf Relatietherapie

Naar aanleiding van mijn boek, heb ik eind 2008 een uitgebreid artikel geschreven voor Libelle Balans. In dit artikel staan praktische tips en veel voorkomende valkuilen.

Lees het volledige artikel